Scrapbook - wat is dat? Scrapbooking voor beginners!

Scrapbook Set

Vond je het vroeger als kind ook al zo heerlijk om herinneringsboeken, dagboeken, poesiealbums of vriendschapsboeken te maken? Op het moment zijn deze creatieve knutselboeken weer helemaal in en is het scrapbooking (ook wel scrapping genoemd) een echte trend onder de creatieve hobby’s. Scrapbooking komt uit de V.S. en is daar heel populair. Miljoenen van hobbyknutselaars scrappen daar en beschrijven de boeken als “dromen en herinneringen om aan te raken”. De knutselboeken worden scrapbooks of ook wel smash books genoemd en steeds meer DIY-liefhebbers ontwerpen mee - individueel, creatief en persoonlijk.

Scrapbook Sets & Accessories

Scrapbook Sets & toebehoor

vanaf 21,99 € incl. BTW excl. verzendkosten

Heb je zin in iets creatiefs? In dit artikel ervaar je alles over onze nieuwe producten. Je kunt direct aan de slag met onze Scrapbook Sets, die je overigens onbeperkt kunt uitbreiden. Bovendien leer je wat een scrapbook is, hoe scrapbooking werkt, wat je aan knutselmateriaal nodig hebt en hoe je het beste aan je scrapbook kunt beginnen. Klik op de belangrijkste thema's rondom Scrapbooking:

Scrapbooks / Scrapbooking - Wat is scrapbooking en wat kan ik ermee maken?

Maar wat is nu toch scrapbooking? Bij scrapbooking worden je mooiste herinneringen door middel van foto's, knutsels en deco in een knutselboek (scrapbook), of ook via myphotobook in een fotoboek of album, vastgelegd. Zo kun je je foto’s eens anders beleven! Het scrappen geeft je wellicht inspiratie om creatieve ideeën om te zetten en ook eens herinneren zoals rekeningen, tickets of ansichtkaarten in te plakken. Met je eigen knipsels wordt ieder scrapbook een echt unicaat. De perfecte hobby voor creatieve DIY-fans. Wij vinden het scrappen overigens ook geweldig en bieden je bij myphotobook onze Scrapbooking Starter Sets aan, zodat je je eigen scrapbook snel en gemakkelijk kunt ontwerpen. Verdere inspiratie voor het scrappen vind je op onze pagina Scrapbooking Ideeën, inclusief scrapbookingtips en scrapbooking-voorbeelden.
Scrapbooking ontstond in de jaren 90 binnen de mormoonse cultuur. Deze religie uit de V.S. hecht grote waarde aan het familieleven en de mormonenvrouwen knutselden van oudsher al graag herinneringsboeken met foto's, teksten en decoraties.

Scrapbooking toebehoor - wat heb je nodig voor je eerste eigen Scrapbook?

Scrapbooking deco box

Iedere scrapbook-fan heeft een scrap-basisuitrusting nodig. Allereerst een verzamelboek, een fotoboek, of ook een voorgedrukt fotoalbum zoals die van myphotobook. Een ringmap is ook prima omdat je dan gemakkelijk kunt bladeren en pagina’s goed kunt beplakken. Verder horen ook gekleurd scrapbookingpapier met verschillende designs en patronen tot het assortiment. Op dit scrapbookingpapier kun je je foto's, knutsels en deco plakken en zo je smashbook prachtig versieren en individualiseren. We hebben een lijstje met alle decomaterialen voor je scrapbook samengesteld:
vanaf 3,49 € incl. BTW excl. verzendkosten
Decomateriaal voor je scrapbook:
  • Gekleurd plakband: washi -, paper - en masking tape
  • Gestanste producten
  • Stickers: onder andere puffy-stickers, 3D-stickers, alfabet-stickers
  • Goudfolie, zilverfolie
Veel decomateriaal voor het scrappen komt uit Amerika.
vanaf 10,49 € incl. BTW excl. verzendkosten

Scrapbook Set & Scrapbook Set Light

Mocht je scrapbooking net hebben ontdekt bekijk dan meteen onze voorgesorteerde knutselsets van myphotobook: Scrapbooking Sets. Deze sets zijn gemakkelijk voor het scrappen en vaak ook voordelig daar je het materiaal niet los hoeft te kopen. In de twee creatieve sets Scrapbook Set en Scrapbook Set Light, alle twee prima startersets, vind je alles wat je nodig hebt om direct te kunnen beginnen. Diverse scrapbooking-ontwerpen en decosets maken het je nog gemakkelijker. Je kunt kiezen tussen onze klassieke Scrapbook Set inclusief een scrapbook-album, scrapbookpapier, retro-afbeeldingen en een decobox, en de Scrapbook Set Light met een voorgedrukt fotoboek met spiraalband en een decobox.

Scrapbook Set

Scrapbook Set

Met de Scrapbook Set maak je alles zelf. Je krijgt een fotoalbum, waar je het scrapbookpapier in kan leggen en voor het versieren van de pagina’s krijg je retro-afbeeldingen en een decobox meegeleverd.
   
vanaf 27,99 € incl. BTW excl. verzendkosten
Scrapbook Set Light

Scrapbook Set Light

Mocht je ons Fotoboek al kennen en graag eens iets anders willen uitproberen, kies dan voor onze Scrapbook Set Light! Met dit aanbod kun je je fotoboek precies zoals altijd maken, maar krijg je een pakket met stickers en versieringen meegeleverd om je boek thuis prachtig te kunnen decoreren.
vanaf 21,99 € incl. BTW excl. verzendkosten

Scrapbooking Video

Verheug je nu al op dat wat je met onze scrapbook startersets te wachten staat en bekijk onze Scrappen Video om de inhoud van de sets te kunnen bekijken!

Scrapbooking Decobox

De Decobox, verkrijgbaar in meerdere versies en met drie thema’s, biedt meer dan alleen stickers - namelijk ook kaartjes (cardstock) met schattige motieven en spreuken, gestanste papiercuts en andere verrassingen. De hele kit bestaat uit 350 delen. De deco’s bieden je talloze mogelijkheden en je krijgt alles tegelijk in een box naar huis gestuurd.
 

Scrapbooking Stickers

12 toverachtige stickervellen: chipboard stickers die wat dikker zijn, glitterstickers op een doorzichtige achtergrond en kleine 3D puffy-stickers – alles is erbij. Motieven zijn bijvoorbeeld speentjes, wolken, hartjes, sterretjes en dieren.

Vlaggenslingertjes

6 kleine vlaggenslingers uit drie- en vijfhoekige deeltjes kun je met de kleefstrip gemakkelijk aanbrengen. Met een schattig snoertje lenen ze zich perfect voor het versieren van de hoeken van je scrapbook-pagina’s.

Washi tape

Deze tape kun je gebruiken voor het inplakken van je foto’s en ter decoratie. We hebben 3 verschillende uitvoeringen: bedrukt met gekleurde hartjes, met groene stippen en doorzichtig met hartjes.

Grote decokaarten

20 wat grotere papieren kaarten (10 x 10 cm) met dieren, wolken, korte spreuken, verschillende verspeelde patroontjes en plaats voor de eerste woordjes van je kindje, bieden veel ruimte voor het plakken, versieren en schrijven.

Kleine decokaarten

Met 20 kleine decokaartjes (5 x 5 cm), waarvan 12 stuk zijn voorzien van getallen voor de eerste maanden van de baby, kun je het eerste levensjaar van je kindje prachtig vastleggen. De rest van de kaartjes zijn bedrukt met wolken, babyvoetjes en sterretjes.

Scrapbooking Stickers

12 toverachtige stickervellen: chipboard stickers die wat dikker zijn, doorzichtige stickers, stickers met goudfolie, kleine 3D puffy-stickers en nog veel meer. Motieven zijn bijvoorbeeld pijlen, ijsjes en grappige spreuken.

Vlaggenslingertjes

6 kleine vlaggenslingertjes in de kleuren zwart, groen, blauw en roze en bestaande uit drie- en vijfhoekige deeltjes, kun je met de kleefstrip gemakkelijk aanbrengen. Met een schattig snoertje passen ze perfect in de hoeken van je scrapbook-pagina’s.

Washi tape

Dit papieren decoplakband voor het decoreren en beplakken van je scrapbook is verkrijgbaar in 3 verschillende uitvoeringen: bedrukt met gekleurde en gouden stippen, met ‘hello’, of als doorzichtige tape met hartjes.

Grote decokaarten

20 iets grotere papieren kaarten (10 x 10 cm) met korte teksten en verschillende verspeelde patronen zoals strepen, stippen, zigzag-patroontjes of hartjes van goudfolie, laten zich prima beschrijven en inplakken.

Kleine decokaarten

Met deze 20 kleine decokaartjes (5 x 5 cm) die je kunt beschrijven en inplakken kun je prachtige scrapbooks ontwerpen. Motieven zijn onder andere regenbogen, wolken, camera’s, ijsjes, strepen, driehoeken en gestipte of geometrische vormen.

Scrapbooking Stickers

12 toverachtige stickervellen: van chipboard stickers die wat dikker zijn tot stickers met een doorzichtige achtergrond en met afbeeldingen zoals postzegels en voetafdrukken erop, maar ook kleine 3D puffy-stickers vind je hier.

Vlaggenslingertjes

6 kleine vlaggenslingertjes uit drie- en vijfhoekige deeltjes en versierd met stippen, strepen of ankers, laten zich met de kleefstrip gemakkelijk aanbrengen. Met een snoertje aan elkaar verbonden passen ze perfect in de hoeken van je scrapbook-pagina’s.

Washi tape

Deze tape leent zich prima voor het decoreren van je pagina’s en voor het inplakken van je foto’s. We bieden je 3 verschillende uitvoeringen: geel met zilveren stippen, gestreept, of doorzichtig met hartjes.

Grote Decokaarten

20 iets grotere papieren kaarten (10 x 10 cm) met korte teksten en met verschillende verspeelde plaatjes zoals vliegtuigen, zigzag-patronen of strepen van zilverfolie, bieden je veel ruimte voor het plakken, versieren en schrijven.

Kleine Decokaarten

20 kleine decokaartjes (5 x 5 cm) met afbeeldingen van ankers, wolken, schepen, fotocamera’s, druppels en strepen van zilverfolie erop en met bovendien plaats voor je notities, kun je perfect als origineel reisdagboek inzetten.

  • Baby
  • Trend
  • Travel

Alles voor een perfect versierd baby-scrapbook vind je in onze Scrapbooking Decobox ‘Baby’. Met de 273 onderdelen kun je je babyalbum prachtig decoreren. De pasteltonen in het boek werken heel neutraal zodat je, of het nu om een jongetje of een meisje gaat, je scrapbook zo passend mogelijk en naar wens kunt vormgeven. Met de mooie teksten, de lieve plaatjes van vlinders en sterren, zilverfolie en glitterversieringen werkt je boek heel charmant.

De scrapbooking Decobox Trend bestaat uit 350 delen en is zo universeel ontworpen, dat de box voor ieder scrapbook-thema geschikt is. Met talrijke en verschillende vlaggenslingertjes, plakplaatjes, decokaarten, en washi tapes, deels met goudfolie versiert, kent je creativiteit geen grenzen. Trendy motieven zoals driehoeken, zigzag-patronen, ruitjes, strepen, eenhoorns, cactussen, ananassen, veertjes en ijsjes zorgen voor een prachtig versierd scrapbook.

Reiskriebels gegarandeerd! Ontwerp een eigen scrapbook met je mooiste vakantieherinneringen. Met de uit 355 onderdelen bestaande scrapbooking Decobox Travel kun je een prachtig en creatief reisdagboek ontwerpen. Decokaarten, washi tapes, vlaggenslingertjes en meer dan 300 plaatjes brengen je meteen in zomerstemming. De plakplaatjes zijn rood, groen en blauw van kleur en versiert met prachtige motieven van wereldkaarten, vissen, koffers, schepen en zonnetjes met zilverfolie.

Scrapbook handleiding: Hoe begin ik?

Een scrapbook werkt pas charmant als het er zelfgemaakt en niet helemaal perfect uitziet. Het wordt met liefde en creativiteit in elkaar geknutseld en niet naar strenge regels ontworpen. Durf dus spontaan te zijn en begin direct! Mocht je toch de vraag: “Hoe functioneert scrapbooking?” beantwoord willen krijgen, lees dan het stappenplan dat we speciaal voor jou hebben samengesteld. Scrappen leer je echter door gewoon te doen – dus, beginnen maar!
P.s. Een verjaardagskaart of een agenda kun je overigens ook scrappen.

1. Scrapbook Set en thema uitkiezen

Als je een Scrapbook Set bij myphotobook bestelt, kies dan tussen de klassieke Scrapbook Set of de Scrapbook Set Light. Kies aansluitend een bepaald ontwerp voor je scrapbook zodat het thema, het patroon en de kleuren goed op elkaar afgestemd zijn. Afhankelijk van je persoonlijke voorkeur kun je tussen de thema’s Baby, Scrapbook als cadeau of Travel kiezen.

2. Scrapbook-thema’s: Baby, Travel, Trend

Nadat je een bepaald thema hebt uitgekozen, kun je een scrapbook -ontwerp dat het beste bij je ideeën past kiezen en bestellen. Onze myphotobook scrapbookingsets zijn verkrijgbaar in drie verschillende varianten: Baby, Travel en Trend. Zo kun je meteen al je Scrapbook toebehoor kopen. Nadat je een set hebt uitgekozen – de klassieke Scrapbooking Set, of de Scrapbook Set Light – kun je jouw lievelingsthema en -design kiezen.

Scrapbook Set Baby

Scrapbook Set Baby

Scrapbook Set trend

Scrapbook Set Trend

Scrapbook Set Travel

Scrapbook Set Travel

3. Scrapbooking toebehoor

Als je je scrapbook-thema hebt vastgelegd, kun je beginnen met het verzamelen en sorteren van passend materiaal. Bijvoorbeeld past een vliegticket prima in je Scrapbook Travel.
vanaf 3,49 € incl. BTW excl. verzendkosten

4. Scrapbookfoto’s kiezen en af laten drukken

Om je herinneringsboek er mooi en sfeervol uit te kunnen laten zien, is het belangrijk dat je je foto’s goed sorteert. Ook kun je je foto’s bijvoorbeeld als fotoboek af laten drukken, of als polaroid retro-foto’s. Helemaal zoals je zelf wilt!
vanaf 0,13 € incl. BTW excl. verzendkosten

5. Scrapbook ontwerpen: Deco en foto’s inplakken

Je kunt nu je mooiste foto’s met gekleurd washi tape inplakken en je pagina’s met plakplaatjes, stickers, gestanste objecten en glitterfolie versieren.
vanaf 10,49 € incl. BTW excl. verzendkosten

6. Scrapbook Cover ontwerpen

Tot slot kun je een titel als “Strand en zee 2016 – onze dagen aan de Noordzee” op de cover plaatsen en deze met bijvoorbeeld mooie kleine schelpjes versieren.
vanaf 9,49 € incl. BTW excl. verzendkosten

Scrapbooking - begrippen rondom de scrapbook-hobby eenvoudig uitgelegd

Scrapbooking is intussen een echte niche geworden. Vooral in Amerika boomen de scrapbook shops met de nieuwste trends en blogs. Er bestaat onder de scrapbookers zelfs een eigen vaktaal. Een paar belangrijke begrippen vind je in ons Mini-woordenboek:

Scrapbooking - Terms

Scrapbooking – voor wie en voor welke doeleinden?

Een Scrapbook kun je voor veel verschillende doeleinden gebruiken. Sommige scrappers willen hun mooiste vakantie voor altijd in een (reis)boek vastleggen. Anderen maken een scrapbook naar aanleiding van de geboorte van hun kindje. Wie op zoek is naar een zelfgemaakt cadeau-idee kan met een scrapbook een heel persoonlijk cadeau creëren. Je beste vriendin verheugt zich vast en zeker op een prachtig gedecoreerd en individueel vormgegeven boek dat je met veel liefde hebt gemaakt. Met de grappigste momenten die jullie samen beleefd hebben, wordt dit een hartstikke leuk fotocadeau. Een scrapbook is bovendien een heel origineel cadeau – je kunt het samen met een vriend of vriendin ontwerpen en tijdens je ontwerp herinneringen ophalen. Scrapbooks zijn leuke en persoonlijke verrassingen voor ouders en voor kinderen!

Fotogeschenk-Idee: Scrapbook

Scrapbooking – Waar kan je een scrapbook kopen?

Inmiddels is deze creatieve hobby al zo bekend, dat er ook in Nederland al heel wat scrapbooking (online) shops te vinden zijn. In deze winkels kun je een hoop ideeën opdoen en tegelijkertijd een scrapbook kopen. Ook bij myphotobook kun je een Scrapbook Album kopen (inclusief scrapbooking-ontwerpen en toebehoor zoals bijvoorbeeld het scrapbookingpapier).